Interview met bestuursvoorzitter Ria Knotters
In mei dit jaar was het dan zover: Zorgcentrum Westerkim in Hoogeveen werd feestelijk geopend. Na jaren van bouwen en interne verhuizingen, werden de deuren voor iedereen geopend om de volledig nieuwe Westerkim aan de wereld te laten zien. Met trotse en blije bewoners en hun familie, een blij bouwteam dat onder leiding stond van ICSadviseurs, en een heel trotse bestuursvoorzitter Ria Knotters.
Enkele maanden na de opening spraken we met haar over het hele traject, waar ICS en Westerkim zeer nauw met elkaar hebben samengewerkt.
“Nieuwbouw is altijd een traject van lange adem. En de nieuwe Westerkim is echt iets waar iedereen trots op mag zijn. Het maakt mij zo gelukkig, om naar binnen te lopen door de nieuwe hoofdingang onder ons mooie logo, tussen de schare bewoners door die genieten van het groen en de ruimte. Het is een mooie plek, waar verpleging en verzorging en welzijn gecombineerd zijn, waar minder eenzaamheid is, en wat goed geoutilleerd is. Een fijne plek om te wonen en te werken.”
Ria is sinds 2018 betrokken bij het nieuwbouwproces, en sinds juli 2022 als bestuursvoorzitter. Ze nam het voorzitterschap over van Febo Emmelkamp. Vanuit ICS werkte een multidisciplinair team aan het project. Gebruikersbegeleider en daardoor spin-in-het-web bij Westerkim was ICS-adviseur Femke van Erp. “De Westerkim is al sinds ik ruim zes jaar geleden bij ICS begon, een project geweest waar ik bij betrokken ben. Ik begeleidde de Westerkim in alle keuzes die gemaakt moesten worden. Ook deed ik de tekeningen controles en was ik voorzitter van de werkgroep Programma van Eisen. Ik doe het graag sámen. Dat werkt op de bouw, en dat werkt intern bij ICS. Ik ben het centrale aanspreekpunt van dit project geweest. En mijn stelregel is altijd, zowel in bouwvergaderingen als met collega’s: als ik het niet aan jullie uit kan leggen, hoe kan ik het dan aan mijn opdrachtgever uitleggen? Houd het maar simpel, en doe het goed.”
“Je merkt écht in zo’n proces; professionaliteit ontmoet professionaliteit.” – Ria Knotters, Bestuursvoorzitter Westerkim
In alle stadia van de nieuwbouw heeft het team van ICS de Westerkim begeleid. ‘Ik heb de samenwerking met ICS als intermediair als erg prettig ervaren.’ geeft Ria aan. En dat was zo tot het eind. “Tegen het eind van het project: sloop, tuininrichting, bestrating, afhandeling met de aannemer, is er dan toch een moment dat je denkt: nu kunnen we het zelf wel. Nou, ik ben blij om helemaal tot het eind gekozen te hebben om met ICS te blijven werken. ICS brengt professionaliteit mee. Wij zijn niet van de bouw, en waar je geen verstand van hebt, moet je ook niet doen. Jullie hebben het wél gepresteerd, echt heel knap gedaan. Het staat als een paal boven water dat iedereen bij ICS weet hoe zo’n bouwproces verloopt, hoe het eraan toegaat op de bouw, en dat er overzicht is over kosten en onderhoud. Wij weten hoe wij het beste zorg kunnen verlenen en wat nodig is om optimaal welzijn te bieden. Je merkt écht in zo’n proces; professionaliteit ontmoet professionaliteit.”
Voor de bestuursvoorzitter was het niet haar eerste grote huisvestingsproject. Ria heeft in het verleden gewerkt als afdelingsverantwoordelijke van SEH/IC bij Isala in Zwolle. Hier heeft ze de overgang van twee ziekenhuizen naar één nieuw ziekenhuis meegemaakt. Dus alle processen die standaard gebeuren bij grote veranderingen heeft ze daar al voorbij zien komen. Deze ervaring heeft zeker geholpen bij de nieuwbouw van de Westerkim. “Al is het wel zo dat je je op zo’n groot iets nooit helemaal kan voorbereiden. Het is zo’n grote verandering, en de realiteit overtreft die verandering in het kwadraat. Alles verandert: al je routine ben je kwijt. Dat geldt voor de bewoners maar zeker ook voor onze medewerkers. De eerste verhuizing werd logischerwijs met argusogen bekeken. Maar de nieuwbouw was zo’n vooruitgang en beviel zo goed dat de laatste bewoners en medewerkers ook graag over wilden. Bij tweede verhuizing stonden ze echt te popelen.”
“Ik ben wel blij dat het achter de rug is, het vraagt veel van iedereen. En zeker met covid erbij merk je toch dat de veranderkracht van mensen echt onder druk heeft gestaan. Ik ben onder de indruk van de veerkracht van iedereen. Tijdens het hele traject heb ik natuurlijk alle stakeholders constant meegenomen, van raad van bestuur, buurtbewoners tot de cliëntenraad. Ook hier weer ondersteund door ICS. En gelukkig vinden ze het geweldig geworden. Het is het ongemak waard geweest. Onze bewoners kunnen hier door de gangen lopen, ze kunnen zelf trippelen met hun rolstoel. Zo’n plek hebben we nu. Het is klaar, we kunnen de toekomst in!”
“Houd het maar simpel, en doe het goed.” – Femke van Erp, ICSadviseurs
Niet alleen bij het opgeleverde Westerkim hebben Knotters en ICS nauw en intens met elkaar samengewerkt. Er is afgelopen jaren ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de renovatie van een naastgelegen pand, de Westerstede. Dit zorggebouw was verouderd en moest verduurzaamd worden. Uitgangspunt was het een meerjarig onderhoudsplan. In eerste instantie met de vraag: wat moet er gebeuren als het gebouw nog 10 jaar blijft staan. Later kwam de vraag voor 25-30 jaar erbij en wat levensduur-verlengende verbouw betekent. Op een pragmatische manier is samen met het ontwerpteam van de nieuwbouw een lonende businesscase uitgewerkt: een gezondheidscentrum met intramurale zorg voor mensen met dementie in synergie met de Westerkim. Een mooi voorbeeld van renovatie en duurzaam bouwen.
Veel verschillende wat-als?-scenario’s zijn besproken. Ria hierover: “We zijn in het proces aan de hand meegenomen door ICS. We zijn letterlijk door het gebouw gelopen, heel praktisch om te laten zien wat het zou worden. Ik heb zelf ook weer veel geleerd van dit proces. Beslissingen hebben altijd consequenties. Dat weet je wel, maar de gevolgen zijn niet altijd inzichtelijk. En zo vaak hadden we niet alleen maar a, maar ook nog optie b, c, d en e. Halverwege heb ik wel eens gedacht: waar eindigt dit. Uiteindelijk is het een kwestie van gezond verstand, en dan is goede begeleiding essentieel. En die hebben we zeker gekregen” Femke haakt hier op in: “Ik vind dit een heel belangrijk onderdeel van het proces. Het is voor mij belangrijk om duidelijk te maken wat de impact van een keuze is: als je hiervoor kiest, betekent het dat. Je krijgt geen 10, want het is geen nieuw gebouw, dus dat weet je van te voren. Maar concessies doen en toch topkwaliteit leveren voor zorg én bouw is altijd mogelijk.”
In het opstellen van deze businesscase speelden de architect en installatieadviseur van de nieuwbouw een grote rol. Voor het vernieuwbouwen van de Westerstede was de omgevingsvergunning afgegeven en de financiering was rond. Toch gaven uiteindelijk externe factoren de doorslag tot het niet uitvoeren van het plan en is het pand gesloopt. Ria hierover: “Zo jammer dat dit niet gelukt is. Dat de renovatie niet is doorgegaan heb ik wel als verspilling ervaren. Maar dat is geweest: nu focussen we ons op waar we goed in zijn: zorg leveren aan diegenen die dat van harte nodig hebben”.
Er zijn veel verouderde zorgpanden in Nederland waar een dergelijk plan toegepast kan worden. Wij hebben de ervaring en denken met u mee. Wilt u weten of verduurzaming van uw verouderde pand een reële optie is? Neem dan contact op met Edwin Knol of Femke van Erp.